Fairy tales and olives

Haha, jag har inget minne så det är kul att läsa gamla uppsatser/inlämningar där jag kan bli helt paff över hur jävla bra jag kan skriva ^^ Lika kul varje gång! Läste just igenom min Simone De Beavoir reflektion JÄVLAR vad stolt jag var över den (skrev den för 1 månad sen kanske, långt minne va?)

Simone de Beavoir samanställning

Simone menar att mannen har tagit en särställning i mänskligheten, och genom alteriteten ställt sig som det positiva, subjektet gentemot kvinnan som är (har blivit) det absolut objekta. Mannen definierar kvinnan i förhållande till sig själv och gör anspråk på att framstå som det väsentliga och kvinnorna har underkastat sig männen de eliminerar sin subjektivitet och Simone undrar varför.

Trots att det inte är någon numerär skillnad mellan män och kvinnor på jorden och ingen förhistorisk händelse inträffat har kvinnorna alltid varit det andra. Hon anser att kvinnorna inte ställer sig själva som subjektet och det finns ingen solidaritet sinsemellan kvinnorna, inget "vi". Det hela försvåras även av det oskiljaktiga bandet kvinnorna delar med förtryckarna, männen. Nämligen den grundläggande och biologiska enheten mellan man och kvinna, de är det andra i en helhet.

Hon anser också att kvinnorna inte brukar sin makt de besitter, och de kvinnor som vägrar vara objektet och som avstår från tryggheten i förbundet lever inte i behaget av att vara det andra. Förbundet innefattar allt från materiella ting och ekonomi till att leva i självbedrägeri; att inte sträva efter frihet, transcendens, att rättfärdiga sin existens.

Mannen har skapat principer genom lagstiftningar som gynnar hans eget kön, regler som återspeglar viljan att dominera. De har velat bevisa att kvinnans underordnande ställning är bestämt i himlen, t.ex. genom vissa religioner som Islam eller Judendomen.

Hon anser även att alla kvinnor föds inte med vissa karaktärsegenskaper bara för att man är född till kvinna, utan man blir det. Och dessa karaktärsegenskaper har skapats i en värld som den Andra.

Av: Nikita Myhrán IVFsA-3


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0